Den Levande Födan

En läkare vid namn Max Bircher-Benner insåg i början av 1900 talet råkostens fantastiska förmåga att hjälpa kroppen till läkning. Till hans praktik kom en flicka som var döende. Hon tog inte upp någon näring, maten kom ut i osmält form. Bircher-Benner provade alla kurer han kunde komma på men inget hjälpte. Han dryftade detta problem med en vän som då drog sig till minnes en kur som greken Phytagoras hade rekommenderat flera tusen år tidigare. Den bestod av mos av råa frukter, lite rå getmjölk och honung. Bircher -Benner blev förskräckt. På den tiden var uppfattningen inom vetenskapen att en sjuk människa endast kunde äta kokt föda då den råa födan ansågs som svårsmält. Han bestämde sig dock för att ge det en chans. Flickan fick äta av fruktmoset och dagen därpå visade det sig att hon för första gången sedan ankomsten hade smält födan.

De fortsatte med kuren och inkluderade efter hand fler och fler födoämnen. Till sist var hon helt återställd och fick inte igen sina problem.

Vad är det då med den obehandlade födan som är så viktig för kroppen? Dels givetvis det rika innehållet av vitaminer, mineraler och spårämnen men också enzymer som hjälper kroppen att smälta maten vilket gör att kroppen lättare kan tillgodogöra sig näringen.

Enzymer

Enzymer är nödvändiga för allt liv. Enzymerna fungerar som små katalysatorer för reaktionerna i kroppen. De är alltså som tändstiftet i en bil. De finns intra cellulärt och extracellulärt i hela kroppen. Vanligtvis förknippar vi enzymer med matsmältningen. Längs hela matsmältningskanalen frisätts enzymer som möjliggör att vi kan smälta maten. Från spottkörtlarna, magens slemhinna, tarmslemhinnan, bukspottkörteln, gallan och tarmfloran frisätts enzymer. Utan dem skulle vi inte kunna bryta ned och absorbera näringen i vår föda.

Det normala är att vi även från födan får enzymer som hjälper till att bryta ned maten. I all rå föda alltså mat som inte värmebehandlats finns enzymer. I mjölksyrafermenterad mat finns extra rikligt med enzymer.

Om vi äter endast industriproducerad och värmebehandlad mat, överbelastar vi matsmältningssystemet vilket gör att vi tömmer ut våra inneboende resurser vilket leder till obalanser. Brist på enzymer kan ge upphov till olika problem från magtarmkanalen som uppblåsthet, förstoppning och gaser samt näringsbrister och födoämnesöverkänslighet. Genom att äta rikligt med råa frukter och grönsaker och mjölksyrade produkter hjälper man kroppen till läkning. Om man inte normalt äter råkost så är det viktigt att öka på intaget långsamt då matsmältningskanalen inte är van vid detta. Vi stora hälsoproblem kan råsafter vara att föredra till en början. En välfungerande matsmältning och en frisk tarm är en förutsättning för hälsa. Livet finns i det levande! Levande mat, levande organismer, levande tankar.

Probiotika kosttillskott verkar som “detox” av tarmen och mikrofloran, vilket är livsviktigt för magen, hälsan, och immunsystemet.

Livet finns i det levande!
Levande mat, levande organismer, levande tankar!